Werken in het Verenigd Koninkrijk na Brexit? Vergeet je paspoort en werkvisum niet!

Werken in het Verenigd Koninkrijk na Brexit? Vergeet je paspoort en werkvisum niet!

maandag 04 oktober 2021

Omwille van de Brexit kan je vanaf 1 oktober niet meer met een Europese ID-kaart reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor heb je vanaf nu een internationaal paspoort nodig. Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1 januari 2021 immers volledig uit de EU gestapt en is een derde land geworden. Er is ook geen vrije markttoegang meer voor ondernemers die tijdelijk werk in het VK verrichten. Als je er aan de slag wil gaan, moet je je dus aan de Britse regels houden en een werkvergunning aanvragen. Ook voor korte en tijdelijke jobs.

Er is een Handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK waarin afspraken over dienstverlening staan. De EU en het VK blijven onderhandelen over diverse onderdelen van het HSO, waaronder het wederzijds erkennen van beroepskwalificaties, visa voor artiesten (en hun entourage) en sprekers op congressen, enz. ...

Moet je in het Verenigd Koninkrijk zijn voor een korte opdracht, in het kader van een tournee of een modeshow bijvoorbeeld, dan heb je immers een ‘Permitted Paid Engagement’ werkvisum (PPE) of een ‘Tier 5 Temporary Worker’ werkvisum nodig.

In België hebben Britse artiesten en sprekers met faam geen werkvergunning nodig als ze hier van maximum 21 dagen (Vlaanderen) tot maximum 90 dagen komen werken (Brussel en Wallonië). Veel Britse artiesten en hun entourage kunnen hier dus gewoon komen spelen en hoeven daarvoor niets te doen. Dat is echter een uitzondering op de EU-hoofdregel dat derdelanders wel een werkvergunning voor EU-landen moeten aanvragen, ook voor kortdurende arbeid van zelfstandigen. Landen kunnen zelf een uitzondering maken als ze zo'n werkvergunning teveel gedoe vinden. Een overzicht van alle EU-landen met hun voorwaarden staat op de website van de International Society of Musicians (ISM). Er zijn veel uitzonderingen vergelijkbaar met België, maar sommige landen willen toch wel een werkvergunning voor Britse en andere niet-EU artiesten, zoals o.m. Hongarije, Portugal en Spanje.

Als Belgische en andere EU-artiesten voor concerten of andere events naar het Verenigd Koninkrijk gaan moeten ze wel een werkvergunning aanvragen, de PPE, waarmee je tot maximum 1 maand in het VK kan werken. Omdat wij Belgen (en andere EU-burgers) enkel een paspoort maar geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, kan dit aanvragen gewoon bij de grens, waar je bewijsstukken moet voorleggen zoals bijvoorbeeld het contract voor het concert of de uitnodiging om te komen spreken op een congres. Artiesten uit landen die een visum nodig hebben voor de UK moeten hun PPE-visum wel vooraf aanvragen. Er zijn overigens een aantal Britse festivals die van de Britse overheid een uitzondering op de werkvisumplicht voor hun artiesten hebben gekregen.

Meer informatie hierover vind je hier: https://www.cultuurloket.be/kennisbank/brexit/dossier-brexit

---

Ander nieuws

image
Back to Live: ACC, Event Confederation en UBA roepen op tot meer hygienics in de post covid eventwereld

21 oktober, 2021

Het einde van de Covid-19 lockdown heeft een ware ‘knaldrang’ ontketend...
image
STEPP vzw organiseert: Inspiratiedag “Textiel als decor”

7 oktober, 2021

Op 20 oktober organiseert STEPP vzw een inspiratiedag rond het gebruik van ...
image
Werken in het Verenigd Koninkrijk na Brexit? Vergeet je paspoort en werkvisum niet!

4 oktober, 2021

Omwille van de Brexit kan je vanaf 1 oktober niet meer met een Europese ID-...
image
De regels vanaf 1 oktober

4 oktober, 2021

De regels mogen in Vlaanderen dan al versoepeld zijn sinds 1 oktober, in Br...
image
Luchtkwaliteit: hoe zit dat nu?

30 september, 2021

Het nieuwe Ministerieel Besluit verscheen, met daarin de al breed aangekond...
image
Enquête luchtkwaliteit in event venues

30 september, 2021

In het kader van het dossier rond luchtkwaliteit, wil de Event Confederatio...
image
Event Confederation: continuïteit verzekerd met een strategisch meerjarenplan

28 september, 2021

De eventsector maakt werk van haar toekomst. De Event Confederation stelt h...
image
Event Confederation: Brussels Special Venues joins the club

28 september, 2021

De Event Confederation stelt met met veel plezier de associatie Brussels Sp...