Samenwerken met andere freelancers: do’s and don’t’s

Samenwerken met andere freelancers: do’s and don’t’s

woensdag 16 november 2022

Als freelancer heb je niet altijd alle expertise die je opdrachtgever vraagt en wil je soms beroep doen op andere freelancers. Of soms vraagt je klant om samen te werken met andere freelancers. Maar hoe werk je best met hen samen? En waarop moet je letten wanneer je andere freelancers inschakelt?

Wanneer je zelf een grotere opdracht hebt binnengehaald, maar de opdracht is te groot om alleen uit te voeren of je mist bepaalde expertise, dan zal je beroep willen doen op een andere freelancer als onderaannemer. Of opteer je ervoor – wanneer de opdrachtgever akkoord gaat- om de andere freelancer rechtsreeks een contract te laten afsluiten met de opdrachtgever. De laatste optie betekent vaak ook dat je geen “marge” neemt op de andere freelancer.

Daarnaast zou het ook kunnen voorkomen dat de vraag om een met andere freelancers samen te werken vanuit de opdrachtgever komt. In dat geval zal je met een andere freelancer samenwerken als partner.

Afhankelijk van hoe je zelf wil samenwerken of wat je klant vraagt, zal je rekening moeten houden met bepaalde aandachtspunten.

Freelancer als onderaannemer?

Wanneer je een freelancer wil inschakelen als jouw onderaannemer is het belangrijk om de afspraken die je met de opdrachtgever hebt gemaakt, ook door te vertalen naar de overeenkomst die je zelf hebt met je onderaannemer.

Bijvoorbeeld: wanneer de klant de overeenkomst kan opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand, zal je dit ook zo willen voorzien in je eigen contract met je onderaannemer. Let ook op de aansprakelijkheid die je opdrachtgever vraagt en neem een gelijkaardige clausule op in het contract met je onderaannemer, zodat je hem/haar kan aanspreken voor de fouten die zijn gemaakt.

Zorg er ook voor dat je geen bank hoeft te spelen voor je onderaannemer door goed na te denken over je betaaltermijnen. Idealiter is de betaaltermijn van je klant korter dan die van je freelancer en spreek je met beide af op welk moment de facturatie zal kunnen gebeuren (bijvoorbeeld 20% voorschot, 100% na afloop van het project,…).

Freelancer als partner?

Ben je meer risico-avers en wil je geen marge nemen op het werk van de andere freelancer, dan kan je er best voor kiezen om de andere freelancer rechtstreeks een contract te laten afsluiten met de opdrachtgever. Of soms vraagt de opdrachtgever zélf om op die manier te werken.

Idealiter sluit je allemaal afzonderlijk een overeenkomst af met de opdrachtgever en kies je dus niet voor bijvoorbeeld een 3-partijenovereenkomst (wanneer je bijvoorbeeld met 2 freelancers bent die een opdracht uitvoeren).

De moeilijkheid in een 3-partijenovereenkomst is dat je heel goed en duidelijk moet kunnen omschrijven wie waarvoor verantwoordelijk is. Vaak zal de aansprakelijkheid in dergelijke contracten ook “hoofdelijk” zijn: dit betekent dat elke freelancer kan aangesproken worden voor fouten van andere freelancers. Dit is uiteraard absoluut te vermijden.

Samenwerken is een opportuniteit

Samenwerken met andere freelancers is een opportuniteit om grotere projecten aan te kunnen als freelancer en op die manier te kunnen groeien. Soms is samenwerken ook een uitdrukkelijke vraag van de opdrachtgever.

Vooraleer je een samenwerking aangaat met een andere freelancer als onderaannemer zorg je er best voor dat je de belangrijkste afspraken uit het contract met je opdrachtgever hebt opgenomen in het contract met je onderaannemer.

Wanneer je met andere freelancers als partners samenwerkt op vraag van de klant, zorg er dan voor dat de klant een afzonderlijke overeenkomst afsluit met elke freelancer en vermijd een 3-partijenovereenkomst.

Vragen?

Neem gerust contact op met Freekje van Legal Freaks voor meer informatie via hello@legalfreaks.be of 0487544807.

Legal Freaks is een juridisch advieskantoor voor freelancers. Het is hun missie om jou als ondernemer te empoweren met juridisch advies zodat jij met meer vertrouwen kan ondernemen. Legal Freaks geeft niet gewoon juridisch advies, zij willen jou ook de juridische inzichten brengen die je nodig hebt. Begrijpbaar, praktisch en hands-on juridisch advies is dan ook hun handelsmerk. Bovendien geniet je als BESA-lid ook van een mooie korting.

---

Image by drobotdean on Freepik

Ander nieuws

image
Laatste kans om in te schrijven voor de Experience New Year’s Drink - 07/02

2 februari, 2023

De eventsector kan terugblikken op een succesvol najaar 2022. In dit nieuwe...
image
Podiumtechnicus is nu officieel een knelpuntberoep

1 februari, 2023

Vlaanderen telt nu 234 knelpuntberoepen, 27 meer dan vorig jaar. Podiumtech...
image
Flanders Technology & Innovation

31 januari, 2023

Vorig najaar werd Flanders Technology & Innovation gelanceerd, een grootsch...
image
Nieuws uit de sector: Event Confederation Newsletter 3

30 januari, 2023

De nieuwsbrief van januari van de Event Confederation zorgt opnieuw voor in...
image
De Belgische event professional heeft er vertrouwen in

30 januari, 2023

46% van de organisatoren en toeleveranciers van evenementen in België scha...
image
Sector Lifetime Achievement Award voor Hedwig De Meyer van podiumbouwer Stageco

27 januari, 2023

Tijdens de uitreiking van de Music Industry Awards kreeg Hedwig De Meyer va...
image
Fris nu je VCA op in slechts één dag! - 09/02 en 28/02

26 januari, 2023

Had je een vol-VCA attest maar gaat dat ondertussen vervallen? Dan kan je j...
image
Opleiding Podium- en Eventtechnieken - Opendeurdag RITCS Brussel - 18/03

25 januari, 2023

Velen onder ons kennen het RITCS in Brussel als ‘de filmschool’ maar wi...