Meer details omtrent de toegang tot het overbruggingsrecht

David Clarinval, federaal minister van Zelfstandigen en KMO’s gaf dit vrijdag meer details over wie recht heeft op het overbruggingsrecht en het dubbel overbruggingsrecht.

David Clarinval, federaal minister van Zelfstandigen en KMO's gaf ondertussen meer details over wie recht heeft op het overbruggingsrecht en het dubbel overbruggingsrecht.

Enerzijds is er het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart. Die uitkering kan tot 31 december 2020 worden aangevraagd, door alle zelfstandigen die ten minste een maand moesten sluiten, vervolgens hun activiteit hebben kunnen hervatten en waarvan de omzet of de bestellingen in het kwartaal voorafgaand aan de betreffende maand met ten minste 10% zijn gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Daarnaast is er het crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen die hun activiteit geheel of gedeeltelijk hebben moeten stopzetten na een beslissing van de overheid. Het crisis-overbruggingsrecht loopt ook tot 31 december 2020 en geeft recht op een dubbele vergoeding voor de maanden oktober en november in geval van volledige of gedeeltelijke stopzetting van de activiteit of indien de activiteit voor 100% afhankelijk is van een stilgelegde sector. Anderzijds gaat het om een enkelvoudige vergoeding als de activiteit van de zelfstandige slechts gedeeltelijk afhankelijk is van een sector die stil ligt.

De cultuursector in de brede zin van het woord (theaterzalen, acteurs, enz. …) en de evenementensector (organisatoren, handelsbeurzen, …) hebben automatisch recht op het dubbel overbruggingsrecht. Dat is niet het geval voor AV technici, podiumbouwers, enz. … indien zij nog een activiteit hebben. Enkel als ze volledig gesloten zijn, kunnen ze een dubbel overbruggingsrecht aanvragen.

Meer details en de volledige lijst van alle sectoren die hiervoor in aanmerking komen kan worden geraadpleegd via de volgende link:

https://clarinval.belgium.be/nl/david-clarinval-geeft-alle-concrete-details-omtrent-de-toegang-tot-het-verbeterde-overbruggingsrecht