Kies de juiste vennootschapsvorm voor je zelfstandige activiteit

Kies de juiste vennootschapsvorm voor je zelfstandige activiteit

maandag 04 juli 2022

Welke vennootschapsvorm je als freelancer best kiest voor je zelfstandige activiteit hangt af van een aantal factoren zoals het aantal oprichters, hoe risicovol is je activiteit, of je veel moet investeren in materiaal of enkel diensten verkoopt, je omzet, hoeveel startkapitaal je hebt, hoe je wil belast worden… We loodsen jou in dit overzicht door de verschillende mogelijkheden en geven een aantal do’s en don'ts mee.

Eenmanszaak of vennootschap?

Als eenmanszaak ben je een “onderneming van natuurlijk persoon”. Je bent ingeschreven in de Kruispuntbank Ondernemingen onder je eigen naam. De meeste freelancers beginnen als eenmanszaak omdat dit de meest eenvoudige manier is om te starten. Je vraagt een BTW-nummer aan en bent vertrokken.

Het grote nadeel is dat het vermogen dat je opbouwt als ondernemer niet is afgescheiden van je privévermogen. Met andere woorden: je hele privé-vermogen (bijvoorbeeld de woning die je met je partner hebt gekocht) staat mee borg voor de schulden die je als ondernemer zou maken. Bovendien is je volledige vermogen belast via de onaantrekkelijke personenbelasting. Die ligt een pak hoger dan de vennootschapsbelasting.

Toch een vennootschap oprichten dan?

Verschillende vennootschapsvormen

Een eerste eenvoudige vennootschapsvorm is de Commanditaire Vennootschap of Comm.V., een ideale vennootschapsvorm wanneer je ondernemingsrisico niet erg groot is. Je moet wel met minstens 2 zijn: een beherend vennoot en een stille vennoot (dit is de geldschieter), er is geen minimumkapitaal en aandelen kunnen niet zomaar overgedragen worden. In de praktijk zal de freelancer beherend vennoot zijn en zijn of haar partner met een klein aandeel, stille vennoot.

De oprichting is heel eenvoudig. Met een onderhandse oprichtingsakte (dit is een document waarmee je beschrijft hoe je opstart en wat je gaat doen) kan je via het ondernemingsloket je business opstarten zonder dat je naar de notaris moet. Ook is de boekhouding eenvoudig en heb je niet echt een financieel plan nodig, al is dat wel aan te raden.

Let wel: als beherend vennoot (dus niet als stille vennoot) ben je onbeperkt aansprakelijk. Is je activiteit risicovol of wil je jouw freelance business professionaliseren? Kies dan voor een andere vennootschapsvorm.

Ben je van plan om later je aandelen over te dragen aan nieuwe zakenpartners? Dan kies je beter voor de Vennootschap onder firma (VOF). De VOF is ook heel eenvoudig en goedkoop op te starten en laat toe om aandelen over te dragen. Heb je een risicovolle activiteit? Dan kies je beter voor een andere vennootschapsvorm zoals de Besloten Vennootschap, de “BV”.

De BV is de meest gebruikte, veiligste en makkelijkste optie (maar niet de goedkoopste) om een aantal redenen: je aansprakelijkheid is beperkt, er is geen verplicht minimumkapitaal meer (vroeger 18.500EUR), je kan alleen een BV starten of net met veel aandeelhouders, je kan zelf kiezen hoe je je aandelen wil overdragen,… Kortom, als je twijfelt kies je eigenlijk best voor deze vennootschapsvorm.

Het grote nadeel is de kostprijs: voor het oprichten van een BV moet je naar de notaris, je moet een financieel plan (laten) opstellen en je bent verplicht om een dubbele boekhouding te voeren. Dit is wel een interessante investering op langere termijn.

Tot slot nog iets over de maatschap. Wil je samenwerken met collega-ondernemers op een gestructureerde manier maar zonder direct samen een BV op te starten bijvoorbeeld in het kader van een bepaald project? Dan is de maatschap soms een optie. Een maatschap richt je op met minstens 2 vennoten en je afspraken leg je vast in een maatschapscontract. Let wel: de vennoten van een maatschap zijn onbeperkt aansprakelijk. Best dus dat je in de maatschap stapt met je eigen BV.

Hoe kiezen?

Ben je een freelancer die zijn/haar uren of dagen verkoopt? Dan is een Comm. V of een VOF zeker te overwegen. Zorg wel altijd voor een goeie beroepsaansprakelijkheidsverzekering om je eigen aansprakelijkheid zoveel mogelijk in te dekken. Als je merkt dat je met veel verschillende klanten werkt in diverse projecten en je dus je freelance business aan het professionaliseren bent, stap je beter over naar de BV.

Dat is ook zo in het geval dat je als freelancer veel en duur materiaal moet aankopen en bijvoorbeeld werkt met een grote stock van hoge waarde,… Dan kies je ook beter voor een BV. Ook wanneer je met een aantal personen samen wil starten, kies je beter voor deze vennootschapsvorm. Zorg in dat geval ook voor een degelijke aandeelhoudersovereenkomst waarin je onder andere opneemt hoe je kan uitstappen en aan welke prijs.

Vragen?

Neem gerust contact op met Freekje van Legal Freaks voor meer informatie via hello@legalfreaks.be of 0487544807.

Legal Freaks is een juridisch advieskantoor voor freelancers. Het is hun missie om jou als ondernemer te empoweren met juridisch advies zodat jij met meer vertrouwen kan ondernemen. Legal Freaks geeft niet gewoon juridisch advies, zij willen jou ook de juridische inzichten brengen die je nodig hebt. Begrijpbaar, praktisch en hands-on juridisch advies is dan ook hun handelsmerk. Bovendien geniet je als BESA-lid ook van een mooie korting.

---

Afbeelding van SnapwireSnaps via Pixabay

Ander nieuws

image
The Tall Ships Races Antwerp 2022: een schitterend succes!

9 augustus, 2022

Van 22 tot en met 25 juli hielden The Tall Ships Races al voor de zevende k...
image
Uitnodiging 08/09/22: kom met je collega’s uit de sector genieten van onze BESA After Summer Drink!

4 augustus, 2022

Na de drukke zomer is het tijd om even stoom af te laten samen met vrienden...
image
BESA recruteert: stel je kandidaat voor het dagelijks bestuur!

2 augustus, 2022

Bij deze een warme oproep naar iedereen die zin heeft om mee de schouders t...
image
Uitnodiging: Febelux Connecting Day - 24/08

28 juli, 2022

Onze collega's van Febelux nodigen je graag uit op hun Connecting Day op 24...
image
Wie zomer zegt, zegt vakantie(werk)

26 juli, 2022

De festivalzomer zorgt ook voor een piek aan jobs voor studenten die tijden...
image
Corona is niet weg: aandacht voor de basis hygiënemaatregelen

19 juli, 2022

De overheid krijgt de laatste tijd klachten van mensen die besmet raakten m...
image
De eerste nieuwsbrief van de Event Confederation is er!

15 juli, 2022

In de allereerste nieuwsbrief van de Event Confederation, waar BESA ook dee...
image
Zomerhitte op de job: beschermende maatregelen

14 juli, 2022

Volgende week worden in ons land recordtemperaturen verwacht tot soms zelfs...