Is jouw event een Tijdelijke Mobiele Bouwplaats?

De verplichte basisveiligheidsopleiding voor iedereen die werkzaamheden uitvoert op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen vraagt om enige toelichting bij de organisatie van events en festivals. Veel bedrijven binnen de eventsector staan er immers niet bij stil dat dit ook geldt voor een eventsite.

Wettelijk kader

Is jouw event een TMB (Tijdelijke Mobiele Bouwplaats)? Voor wie het in Keulen hoort donderen dienen we te starten bij het koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de TMB dat tot doel heeft de minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid te laten naleven. Kortom, hoe kan in alle veiligheid worden gewerkt bij uitvoering van welbepaalde werken die specifieke risico’s met zich meebrengen.

In deze wettekst worden 18 specifieke ‘bouwwerken of werken van burgerlijke bouwkunde’ opgesomd die bepalen dat een eventsite waar deze worden uitgevoerd een TMB is. Voor leveranciers en bouwers van podia, tenten, tribunes… is deze regelgeving vertrouwd. Maar voor veel bedrijven binnen de eventsector en bij kleine tot middelgrote festivals is het nog niet altijd duidelijk dat een eventsite, vooral tijdens op- en afbouw, een arbeidsplaats is waar de welzijnswet van toepassing is op alle medewerkers die er werken.

Wat nu met de veiligheidsopleiding?

Sinds 14 april 2023 is nu ook een basisveiligheidsopleiding verplicht voor iedereen die werkzaamheden uitvoert op een TMB met het oog op het realiseren van het bouwwerk. Dit is vanzelfsprekend van toepassing voor de leverancier (aannemer) die werken van die aard uitvoert, maar er dient rekening gehouden te worden met de verdere bepalingen van het KB. Ook zaakvoerders die zelf mee werken uitvoeren, werknemers van onderaannemers, zelfstandigen, enz. … die werken uitvoeren op de TMB dienen aan dezelfde voorwaarden te voldoen.

Het doel is veilig werken en ongevallen vermijden. Het sociaal statuut van de persoon die werkt is daarom ondergeschikt. Wettelijk wordt verwezen naar personen in dienstverband, hoewel zelfstandigen daar ook niet toe behoren. Helpen op jouw festival ook vrijwilligers bij het verwezenlijken van deze specifieke werkzaamheden? Dan vallen ze, gelet op de doelstelling, ook onder het toepassingsgebied.

De voorwaarden voor de basisveiligheidsopleiding zijn tevens wettelijk bepaald, waarbij de opleiding van tenminste 8 uur dient gevolgd (en periodiek herhaald) te worden bij een instelling die een kwaliteitsborgingssysteem hanteert (bijvoorbeeld ISO). Het gaat niet om een toolbox die soms al is voorzien.

Informatie en sensibilisering

Uiteraard zijn we als event professionals voorstander van veilig werken. Preventieve veiligheidsmaatregelen dienen niet enkel nageleefd te worden omdat het moet, maar omdat ieder toch ook veilig en correct wil werken. Ongevallen vermijden en zo ook bijdragen tot een professionalisering van de eventsector, daar moeten we voor gaan. Maar opdat dat voor alle betrokkenen duidelijk wordt is sensibilisering nodig door o.a. informatie en toelichting te verstrekken. En in dit onderwerp is enige verduidelijking en extra communicatie welkom.

BESA zal in samenwerking met de Event Confederation de overheid Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) om een duidelijker wettelijk kader en communicatie naar de gehele sector vragen. In eerste instantie door middel van een omzendbrief met gedetailleerde omschrijving van de werken uitgevoerd tijdens op- en afbouw op een eventsite, die als ‘civiele of bouwtechnische werken’ zullen worden beschouwd. Op termijn is een specifieker omschreven kader in de wetgeving wenselijk.

Met betrekking tot de opleiding dient het Veiligheidspaspoort maximaal te worden gepromoot. Dit is een veiligheidsopleiding op maat van de eventsector, gelanceerd door het Sociaal Fonds Podiumkunsten, samen met partners in de sector en het onderwijs. Podiumkunsten onderhandelt actueel met FOD WASO om dit Veiligheidspaspoort te laten gelden als basisveiligheidsopleiding. Let wel, zover is het nog niet. Maar het is een zeer grote stap in de goede richting want op maat van onze sector.

Meer info:

Photo by Miguel A Amutio on Unsplash