Is er anno 2024 nood en plaats voor een nieuw statuut als event steward?

Is er anno 2024 nood en plaats voor een nieuw statuut als Event Steward? Dit topic komt sinds jaren herhaald op de overlegtafel, zij het telkens in een nieuwe context.

Post Covid is het personeelslandschap gewijzigd en is het debat opnieuw aan de orde. Vandaag is deze vraag niet enkel gedreven door het nut van een duidelijke afbakening en omschrijving van een functie die tot heden vaak creatief en naar goeddunken wordt ingevuld. Het gebrek aan beschikbaarheid van event safety en security professionals is een actuele realiteit.

Uiteraard zijn de professionele event beveiligers en de bewakingswet wel bekend in onze sector. Indien een organisator een non-profit doel nastreeft kunnen ook vrijwilligers worden ingeschakeld. Dit kader is tevens binnen de bewakingswet gedefinieerd en het onderscheid tussen bewakings- en niet-bewakingstaken door Binnenlandse Zaken verder toegelicht.

Worden deze laatste, niet-bewakingstaken uitgevoerd voor een commerciële organisatie of evenementenbureau, dan wordt meestal beroep gedaan op kantoren gespecialiseerd in hospitality, mobility e.a. logistieke ondersteuning. Een aantal taken passen echter niet helemaal in deze hokjes.

Maar actueel stelt zich vaker het probleem: wat als onvoldoende bewakingsagenten beschikbaar zijn? Immers wordt het aantal opgelegd door of bepaald in overleg met de lokale overheid. Bovendien staan hun taken ingeschreven in het veiligheidsplan, zowel tijdens het normale event verloop maar zeker ook bij incident management en eventueel evacuatie. Moeten we straks stellen dat onze events minder veilig worden indien de ontbrekende plaatsen niet worden ingevuld? Of mag het event niet plaatsvinden?

Veiligheid tijdens (grote) events is een zaak van elke medewerker! Een coherent plan en sturing is nodig tijdens een noodsituatie. Elke functie vormt een belangrijke schakel in de evacuatieprocedure. Waarom dan niet zorgen dat er duidelijkheid komt in ondersteunende taken en het statuut voor dergelijke medewerkers?

De term ‘stewards’ wordt door iedereen in de mond genomen maar bestaat formeel enkel in het kader van de voetbalregelgeving. Een aangepast kader en functieomschrijving op maat van de event sector is nodig en zou de organisatie van de veiligheid, opleiding en controle transparanter maken.

Een gezonde, onderbouwde mix van professionele bewakers en event stewards zijn de basis om de veiligheid tijdens onze toekomstige events betaalbaar en kwalitatief te garanderen. Deze combinatie is al lang wettelijk gekaderd bij onze noorderburen alsook in de UK, met hun grootschalige arena’s en events toonaangevend in event safety & security en crowd management.

Deze functie mag zeker geen afbreuk doen aan deze van de event bewaker. Hoe en waar het kader en statuut wel best hoort is stof voor overleg, maar vooreerst moet de nood erkend worden. Het debat daartoe wordt geopend in een panelgesprek tijdens ECHO, de conferentie van de Event Confederation voor de event professionals op 6 februari 2024.

BESA is hierin zeker vertegenwoordigd om de belangen te verdedigen van haar leden! Vragen en input zijn daarom altijd welkom via mail naar Petra@b-esa.be. We geven geen individuele reactie, maar nemen relevante punten mee in het debat. Noteer Echo24 alvast in jouw agenda.

Beeld gegenereerd via Bing AI.