Investeringsaftrek voor “groene” vrachtwagens en tank- & laadinfrastructuur

In december werd de wet inzake sociale en fiscale vergroening van de mobiliteit gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Bedrijven die een koolstofemissievrije vrachtwagen aankopen of die een tankinfrastructuur voor waterstof of een elektrisch laadstation installeren krijgen vanaf 1 januari 2022 een verhoogde investeringsaftrek.

De overheid werkt aan een versnelde vergroening van de mobiliteit. Dat betekent dat ook voor bedrijfswagens en vrachtwagens een strategie werd uitgewerkt. Denk je eraan om de komende jaren te investeren in een nieuwe vrachtwagen, dan loont het de moeite om “groene” vrachtwagens te bekijken.

De aankoop van nieuwe koolstofemissievrije vrachtwagens, de installatie van tankinfrastructuur voor blauwe, groene of  turquoise waterstof en de installatie van elektrische laadinfrastructuur voor koolstofemissievrije vrachtwagens kunnen immers rekenen op een investeringsaftrek van 35% voor investeringen in 2022 die daalt  tot 13,5% vanaf 2027.

Om geen aanleiding te geven tot onrechtmatige staatssteun onder de Europese regels, wordt het bedrag van de maximale steun beperkt tot 15 miljoen EUR. Rekening houdend met een tarief van 25% in de vennootschapsbelasting, is de totale investeringsaftrek per belastingplichtige dus beperkt tot 60 miljoen EUR.

Onder vrachtwagen wordt verstaan iedere vrachtwagen, aanhangwagen- of opleggertrekker van de categorie N1, N2 of N3.

De tarieven van de investeringsaftrek zijn de volgende:

Het genoemde tarief voor 2027 is dat voor de normale investeringsaftrek voor groene investeringen. De specifieke maatregel voor vrachtwagens dooft dus uit na 2026.

Deze maatregel wordt budgettair gecompenseerd met een beperkte afbouw van de bestaande vrijstelling van de bijzondere accijns voor professionele diesel. De gasolie van de GN-code 2710 19 41 met een zwavelgehalte van niet meer dan 10 mg/kg geniet momenteel van een vrijstelling van accijns van 247,6158 EUR per 1.000 liter. Dit voordeel, dat verkregen wordt in de vorm van een terugbetaling, wordt vanaf 1 januari 2023 stapsgewijs verlaagd over een periode van 3 jaar, met een laatste aanpassing op 1 januari 2026.

Meer info op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/investeringsaftrek

Photo by Lê Minh from Pexels