Het Federal Learning Account

Op 1 april 2024 wordt de Federal Learning Account (FLA) ingevoerd, een online platform waarop een werknemer zal kunnen zien hoe groot zijn individueel opleidingsrecht in een werkcontext is en hoeveel dagen opleidingen hij al heeft gevolgd. Werkgevers worden verplicht om elke opleiding die elke individuele werknemer volgde te registreren op dit platform.

Om werknemers te helpen bij het beheer van hun individueel opleidingsrecht, heeft de federale overheid de Federal Learning Account (FLA) ontwikkeld. De FLA is een digitale toepassing die werknemers een overzicht geeft van hun individueel opleidingsrecht.

Individueel opleidingsrecht

Sinds de wet op de arbeidsdeal van 3 oktober 2022 hebben alle voltijdse werknemers in België recht op individuele opleidingen. Dit recht bedraagt in principe, vier dagen in 2023 en vijf dagen vanaf 2024.

Het exacte aantal jaarlijkse opleidingsdagen hangt af van:

  • Het voltijds dan wel deeltijds arbeidsregime van de werknemer
  • De omvang van de onderneming: het individueel opleidingsrecht geldt niet in ondernemingen met minder dan tien werknemers; voor werkgevers met tien tot negentien werknemers geldt een individueel opleidingsrecht van één dag.
  • De eventuele sectorale afspraken: de sectoren kunnen afwijken van het aantal opleidingsdagen via een sector-cao, maar er moeten altijd minstens twee opleidingsdagen zijn.

Het Federal Learning Account (FLA)

Het Federal Learning Account (FLA) is een digitale toepassing waarmee de overheid loopbaanlang leren wil ondersteunen en duurzame inzetbaarheid wil vergroten.

Het Federal Learning Account bevat allereerst enkele identificatiegegevens van de werkgever, zoals het ondernemingsnummer, de bedrijfsgrootte, het arbeidsregime en het bevoegde paritaire (sub)comité. De toepassing geeft ook een overzicht per werknemer van het aantal opleidingsdagen waar de werknemer recht op heeft, de gevolgde opleidingen en opleidingsdagen en het openstaande opleidingskrediet.

Via het platform kunnen werkgevers de gevolgde opleidingen van hun medewerkers registreren, opleidingsrechten beheren en opleidingskrediet spenderen. Het gaat niet alleen om formele opleidingen, maar ook om informele leermomenten zoals coachingsessies, workshops en conferenties. Als werkgever registreer je per kwartaal de gevolgde opleidingen van je medewerkers. Daarbij vermeld je onder meer de duur, het behaalde certificaat en de manier van financiering.

Werkgevers worden dus verplicht om elke opleiding die elke individuele werknemer volgde te registreren op dit platform. Als een werkgever voor opleidingen een beroep doet op een externe dienstverlener, dan kan die externe dienstverlener de registratieplicht eventueel overnemen.

De overheid zal zelf ook een aantal gegevens in de FLA registreren en berekenen. Deze taak wordt toegewezen aan de publieke vzw Sigedis. Sigedis zal de persoonsgegevens in de FLA vermelden, en zal ook het initiële opleidingsrecht per werknemer en per kalenderjaar evenals het resterend saldo aan openstaande opleidingsrechten berekenen.

Het Federal Learning Account treedt in principe in werking op 1 april 2024, maar de Minister van Werk heeft recent beslist dat de inwerkingtreding van de verplichting opschuift naar 1 juni 2024. De eerste registratietermijn (overgangsperiode) van 6 maanden loopt dus af op 1 december 2024.

De FLA is momenteel dus nog niet beschikbaar. De concrete uitwerking van deze tool ligt bij de RSZ en Sigedis. Er loopt momenteel een testfase waar werkgevers nuttige input kunnen leveren om bepaalde zaken bij te sturen vooraleer de applicatie definitief in werking treedt op 1 juni 2024.

De tool zal beschikbaar zijn via www.careerpro.be. Werknemers kunnen hun opleidingsgeschiedenis en -krediet vervolgens raadplegen via hun Individual Learning Account (ILA) op www.mycareer.be.

Vragen over het Federal Learning Account?

Als bedrijf neem je bij vragen over het Federal Learning Account het best contact op met je sociaal secretariaat, al dan niet via je juridische afdeling.

Photo by Kenny Eliason on Unsplash