Focus verschuift nog meer naar verluchting

Mondmaskers hoeven niet meer overal, dankzij CST kunnen evenementen weer … Langzaam maar zeker worden de coronaregels versoepeld. De focus komt daarbij vooral te liggen op verluchting en het meten van CO2. Die wordt op meer plekken verplicht.

CO2 meters waren al verplicht in de horeca. Nu worden ze ook verplicht in feestzalen, eventlocaties en discotheken. Overal waar mensen in een afgesloten ruimte samenkomen moeten bezoekers de luchtkwaliteit kunnen aflezen van een duidelijk zichtbaar geplaatste CO2 meter. Dat geldt ook voor tenten en andere tijdelijke constructies die afgesloten zijn.

De concentratie aan CO2 in de lucht, uitgedrukt in deeltjes per miljoen (ppm), is een goede indicatie voor de hoeveelheid uitgeademde lucht die zich in een ruimte opstapelt. Die is evenredig met het aantal aerosolen (kleine speekseldruppeltjes) in de lucht, die het coronavirus kunnen bevatten. Bij een hogere concentratie aan CO2 (en dus ook aan aerosolen) stijgt dus het risico op besmetting.

Onder de 900ppm is er geen enkel probleem. Bedraagt de concentratie CO2 echter meer dan 900ppm, dan moet er actie ondernomen worden en extra verluchting voorzien worden. Als de concentratie de bovengrens van 1.200ppm overschrijdt, dan wordt de zaal ontruimd.

Deze nieuwe regels gaan in vanaf 1 oktober, maar de verplichting was al meegenomen in de regels rond het Covid Safe Ticket.

Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/ventilatie/