Evenementenbewaking & flexibiliteit

Bewaking en security is er om evenementen veilig te laten plaatsvinden. Mede door de opeenvolgende terreurdreigingen, is de vraag naar bewaking sterk toegenomen. Veelal verplicht de burgemeester en of de lokale politie de aanwezigheid van erkende bewakingsagenten wanneer de toestemming voor een evenement gegeven wordt.

De voorbewaking tijdens de opbouwperiode is erop gericht dat de organisatoren hun materialen ’s nachts veilig kunnen achterlaten. Aangezien het om dure materialen gaat, bijvoorbeeld licht- en geluidsinstallaties, elektrische bekabeling, … is investeren in nachtbewaking zeker een goede investering. Tijdens het evenement is toegangscontrole noodzakelijk om ongewenste en potentieel gevaarlijke voorwerpen te weren van de locatie. Ook worden er soms personen vooraf de toegang ontzegd wanneer er voorafgaandelijk problemen mee geweest zijn. Mobile security ploegen tussen het publiek zijn een grote meerwaarde in het voorkomen en oplossen van calamiteiten. De bewakingsagenten fungeren tevens als aanspreekpunt voor een organisatie en zijn de eerste ter plaatse bij medische interventies.

Door de toenemende vraag van evenementen om bewakingsagenten in te zetten, is er binnen die niche een tekort aan bewakingsagenten ontstaan. Er zijn genoeg opgeleide bewakingsagenten, al dan niet voltijds in de bewakingssector actief. Voor velen onder hen is werken als bewakingsagent op evenementen dan ook een bijverdienste en daar wringt het schoentje.

Grote bewakingsfirma’s hebben andere prioriteiten/opdrachten waar zij hun agenten op inzetten. Zij hebben meestal ook niet de geschikte profielen om aan deze vraag te voldoen. De gespecialiseerde bedrijven (meestal kleinere) die werkzaam zijn op evenementen kunnen echter geen tientallen mensen in dienst nemen want dan zijn deze mensen grote periodes van het jaar economisch werkloos dus werken zij voornamelijk met uitzendcontracten.

Sinds begin vorig jaar mag er ook in de sector van de evenementen met flexi-jobs gewerkt worden. De bewakingsagenten vallen echter onder het paritair comité van de bewakingssector en mogen niet flexi-jobben. Op een evenement is het ondertussen realiteit dat zo goed als alle medewerkers kunnen flexi-jobben behalve de bewakingsagent. Velen kiezen dan ook voor een onbelaste bijverdienste in een andere sector, al dan niet op hetzelfde evenement. Dat kan hen ook niet kwalijk genomen worden want het is een financieel begrijpelijke keuze.

Indien ook bewakingsagenten onder het flexi-job systeem mogen werken – eventueel enkel in de evenementensector – zouden er naar onze mening veel meer geïnteresseerden zijn. De bewakingsfirma’s die gespecialiseerd zijn in evenementen zouden dan meer mensen inzetten en beter voldoen aan de vele aanvragen wat nu zeker niet het geval is. Veel – vooral kleinere – organisaties blijven nu in de kou staan omdat er onvoldoende bewakingsagenten beschikbaar zijn, zeker op druk bevraagde weekends. Momenteel worden er daardoor veel niet opgeleide, niet erkende en vooral niet correct verzekerde ‘Hosts’ ingezet.

Deze ‘Hosts’ worden ingeschreven als flexi-jobber en doen de doorgangsbewijscontrole of staan aan de nooduitgangen om deze vrij te houden. In werkelijkheid gaat het om verdoken bewakingstaken zoals toegangscontrole en toezicht op de veiligheid. Bedrijven die deze ‘Hosts’ inzetten, omzeilen dus de wet en voor de controleurs is het zeer moeilijk om te verbaliseren aangezien het moeilijk is te bewijzen of het daadwerkelijk een ‘Host’ is of een verdoken security.

Dit alles zou niet nodig zijn indien er ook bij de evenementenbewaking flexi-jobs toegestaan worden.

Photo by Obi – @pixel8propix on Unsplash