Een Techlink Award voor Historalia

Een Techlink Award voor Historalia

maandag 27 maart 2023

Het kasteel de Merode in Westerlo, thuisbasis van BESA-member Historalia, kreeg veel aandacht tijdens de uitreiking van de Techlink Awards vorige week. In de slotgracht rond het kasteel werd een aquathermie-installatie geplaatst die op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier het kasteel moet helpen verwarmen. Het innovatieve project viel terecht in de prijzen.

Techlink is de Belgische beroepsfederatie van alle mogelijke bedrijven die actief zijn rond energietransitie en een van de toonaangevende stemmen in het maatschappelijk debat over de energietransitie in België. Momenteel bestaat de energiemix in ons land nog grotendeels uit energie afkomstig van nucleaire centrales en fossiele energiebronnen zoals aardolie, aardgas of steenkool. Om tot een duurzamere levenswijze te komen, is het van essentieel belang de productie van hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne-, biomassa-, geothermische of hydro-elektrische energie te bevorderen. Voor het tweede jaar op rij worden met de organisatie van de Techlink Awards bedrijven gehuldigd die van die transitie hun focus hebben gemaakt in hun dagelijks werk.

De Techlink Awards zijn opgedeeld in drie categorieën. Een project in het kasteel de Merode, de backdrop voor de musicalspektakels van BESA-member Historalia, viel in de prijzen en mocht de award in de categorie Renovatie mee naar huis nemen. In deze categorie wordt de vraag gesteld op welke manier en met welke technieken men het energieverbruik van een bestaand gebouw drastisch heeft gereduceerd.

Het kasteel de Merode in Westerlo speelde al langer met de idee om iets te doen aan de oude gasgestookte verwarmingsinstallatie van het gebouw. Nu de energieprijzen de pan uitswingden, was het moment aangebroken om daar echt iets aan te doen en te kiezen voor een meer duurzame oplossing.

Een eeuwenoud kasteel uitrusten met de moderste technologie gaat echter niet altijd van een leiden dakje. Gezien hun erfgoedwaarde is bij de renovatie van historische en beschermde panden niet zomaar alles toegelaten. Een klassieke warmtepomp of geothermie bleken niet haalbaar. Uiteindelijk werd geopteerd voor een innovatief systeem van aquathermie, waarbij de energie om het kasteel te verwarmen uit het water van de slotgracht om het kasteel wordt gehaald.

Warmtewisselaars in de slotgracht (Foto: studiebureau EXTRAQT)

In de slotgracht werden warmtewisselaars opgehangen waarmee de energie die natuurlijk opgeslagen is in de vijver uit het water wordt onttrokken. Die warmte komt via een gesloten systeem en een leidingwerk van zo’n 100 meter lang in de warmtepomp van het kasteel terecht, die het water in de radiatoren opwarmt. Het kasteel verwarmen kost zo veel minder energie dan met stookketels en aardgas en bovendien wordt 50% minder CO² uitgestoten.

Het innovatieve project beantwoordt dus over de volledige lijn met de doelstellingen van Techlink en won meer dan terecht de Techlink Award voor beste renovatieproject.

---

Foto: Historalia

Ander nieuws

image
Werkbezoeken “best practices duurzame events”

24 mei, 2023

De Event Confederation wil onze industrie ondersteunen op haar weg naar een...
image
Daar is de zon, daar is de BESA BBQ!

23 mei, 2023

Naar goede gewoonte nodigen we je graag uit voor onze jaarlijkse BESA BBQ o...
image
‘WE ZIEN U’: Sensibiliseringscampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

23 mei, 2023

64% van de Belgen kreeg al te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag...
image
Verkeersovertreding? Vergeet de chauffeur niet te identificeren!

22 mei, 2023

Heel wat ondernemers die vorig jaar netjes een verkeersboete hebben betaald...
image
Wijziging Vlaamse regelgeving voor herbruikbare recipiënten op evenementen

16 mei, 2023

De wetswijziging rond het gebruik van herbruikbare recipiënten werd vrijda...
image
Terugvordering crisis-overbruggingsrecht

16 mei, 2023

Velen onder ons kregen tot hun verbazing een bericht van terugvordering voo...
image
Nieuwe richting Podiumtechnieken in Aarschot

12 mei, 2023

Vanaf 1 september 2023 heeft het Damiaaninstituut in Aarschot - kortweg DIA...
image
UITNODIGING AI4Events Slotevent - 19/06

9 mei, 2023

Hoe, waar en wanneer zal artificiële intelligentie ook de eventsector vera...