Een Techlink Award voor Historalia

Het kasteel de Merode in Westerlo, thuisbasis van BESA-member Historalia, kreeg veel aandacht tijdens de uitreiking van de Techlink Awards vorige week. In de slotgracht rond het kasteel werd een aquathermie-installatie geplaatst die op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier het kasteel moet helpen verwarmen. Het innovatieve project viel terecht in de prijzen.

Techlink is de Belgische beroepsfederatie van alle mogelijke bedrijven die actief zijn rond energietransitie en een van de toonaangevende stemmen in het maatschappelijk debat over de energietransitie in België. Momenteel bestaat de energiemix in ons land nog grotendeels uit energie afkomstig van nucleaire centrales en fossiele energiebronnen zoals aardolie, aardgas of steenkool. Om tot een duurzamere levenswijze te komen, is het van essentieel belang de productie van hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne-, biomassa-, geothermische of hydro-elektrische energie te bevorderen. Voor het tweede jaar op rij worden met de organisatie van de Techlink Awards bedrijven gehuldigd die van die transitie hun focus hebben gemaakt in hun dagelijks werk.

De Techlink Awards zijn opgedeeld in drie categorieën. Een project in het kasteel de Merode, de backdrop voor de musicalspektakels van BESA-member Historalia, viel in de prijzen en mocht de award in de categorie Renovatie mee naar huis nemen. In deze categorie wordt de vraag gesteld op welke manier en met welke technieken men het energieverbruik van een bestaand gebouw drastisch heeft gereduceerd.

Het kasteel de Merode in Westerlo speelde al langer met de idee om iets te doen aan de oude gasgestookte verwarmingsinstallatie van het gebouw. Nu de energieprijzen de pan uitswingden, was het moment aangebroken om daar echt iets aan te doen en te kiezen voor een meer duurzame oplossing.

Een eeuwenoud kasteel uitrusten met de moderste technologie gaat echter niet altijd van een leiden dakje. Gezien hun erfgoedwaarde is bij de renovatie van historische en beschermde panden niet zomaar alles toegelaten. Een klassieke warmtepomp of geothermie bleken niet haalbaar. Uiteindelijk werd geopteerd voor een innovatief systeem van aquathermie, waarbij de energie om het kasteel te verwarmen uit het water van de slotgracht om het kasteel wordt gehaald.

Warmtewisselaars in de slotgracht (Foto: studiebureau EXTRAQT)

In de slotgracht werden warmtewisselaars opgehangen waarmee de energie die natuurlijk opgeslagen is in de vijver uit het water wordt onttrokken. Die warmte komt via een gesloten systeem en een leidingwerk van zo’n 100 meter lang in de warmtepomp van het kasteel terecht, die het water in de radiatoren opwarmt. Het kasteel verwarmen kost zo veel minder energie dan met stookketels en aardgas en bovendien wordt 50% minder CO² uitgestoten.

Het innovatieve project beantwoordt dus over de volledige lijn met de doelstellingen van Techlink en won meer dan terecht de Techlink Award voor beste renovatieproject.

Foto: Historalia