Een bedrijfswagen huren of leasen: wat is het verschil?

Je wil als freelancer een bedrijfswagen leasen? Goed idee! Maar welke leasingformule is voor jou het meest geschikt?

Wie start als freelancer denkt ook al snel aan een auto van de zaak. Er zijn verschillende mogelijkheden om een wagen aan te schaffen (en die ook opnieuw in te ruilen of te verkopen). Het is een goed idee om hierover van gedachten te wisselen met je boekhouder, want jouw situatie bepaalt welke mogelijkheid voor jou het voordeligst is.

Meestal wordt er geopteerd voor financiële leasing (renting) of operationele leasing. Leasen bespaart je immers een hoop zorgen en stelt je in staat om je autobudget onder controle te houden. Het principe van leasen is eenvoudig: je leaset een nieuwe auto of een recente tweedehandswagen voor een vaste periode, door er een maandelijkse huur voor te betalen. Afhankelijk van de gekozen formule omvat het maandelijks bedrag alle of een deel van de kosten. Alle details zijn vastgelegd in een contract.

Financiële leasing of renting

Leasing met aankoopoptie wordt ook wel financiële renting genoemd. Je huurt een auto voor een vaste periode (meestal 2 tot 6 jaar) met aan het einde van het contract de mogelijkheid om het voertuig te kopen. Financiële renting is een goed alternatief voor een autolening. De aanbevolen duur van het contract is over het algemeen maximaal 5 jaar.

Financiële renting (met aankoopoptie) is iets voor jou als je niet te veel kilometers maakt en eerder korte verplaatsingen doet. Als je de aankoopoptie activeert, heb je er immers alle belang dat je wagen weinig kilometers op de teller heeft.

  • Je hebt de mogelijkheid om het voertuig te kopen (en later te verkopen)
  • Je betaalt vooraf een vergoeding (ongeveer 15% van de waarde van de auto) die aan het einde van het contract van de aankoopprijs wordt afgetrokken
  • Bijkomende kosten (verzekering, onderhoud, reparaties, bandenwissel, …) zijn niet inbegrepen

Operationele leasing

Bij een operationele leasing huur je een auto voor een periode tussen de 1 en 5 jaar (meestal tussen de 2 en 4 jaar) zonder mogelijkheid om daarna eigenaar te worden. Na afloop van het contract lever je de auto in bij de verhuurder die hem op de tweedehandsmarkt doorverkoopt.

Ben je van plan om veel kilometers te maken (zonder de contractueel vastgelegde limieten te overschrijden) terwijl je je budget onder controle houdt met een all-in prijs? Dan is operationele leasing een goede keuze. Het is ook een uitstekende formule als je graag regelmatig van auto wisselt en als je een auto kiest die een sterke waardevermindering zal kennen. Jij verkoopt de wagen immers niet door maar de verhuurder.

  • Je betaalt een vast bedrag voor de volledige looptijd van het contract, gebaseerd op de totaal gereden afstand
  • De meeste, zo niet alle kosten zijn gedekt
  • Je betaalt alleen voor brandstof/opladen en boetes
  • Je bent geen eigenaar van het voertuig
  • Je betaalt voor extra gebruik bovenop het contractueel bepaald maximum aantal kilometers

Bij een financiële leasing of renting rijd jij in je eigen auto. Bij een operationele leasing rijd je in de auto van de leasemaatschappij. Hoewel de eerste optie goedkoper lijkt, krijg je bij de tweede optie wel een beter beeld van de maandelijkse kosten. Behalve brandstof en eventuele boetes weet je 100% zeker wat het voertuig je maandelijks gaat kosten.

Photo by Chris Kursikowski on Unsplash