De begrafenis van de Queen: het event van de eeuw

De begrafenis van de Queen: het event van de eeuw

dinsdag 20 september 2022

De begrafenis van Koningin Elizabeth was zonder twijjfel het grootste evenement van de afgelopen decennia. Televisieploegen van over de hele wereld versloegen het event en de beelden werden live utgezonden. Wie niet op de hoogte was, kwam van een andere planeet.

De begrafenis van de Queen was de eerste staatsbegrafenis in het Verenigd Koninkrijk in meer dan vijftig jaar. De laatste keer was die van Winston Churchill in 1965. Naar schatting vier miljard mensen wereldwijd volgden de begrafenis live op televisie. Ook bij ons werden de beelden live uitgezonden. Zelfs de Super Bowl, toch ook één van de meest bekeken events ter wereld, kan hier niet aan tippen.

De begrafenis was dan ook het grootste event ooit voor Londen, dat nochtans ervaring heeft met grote evenementen. Denk aan de Olympische Spelen van 2012. Maar dat was klein bier in vergelijking met deze productie: in de stad werden meer dan een miljoen mensen verwacht.

Een vette kluif voor het openbaar vervoer want sommige delen van de stad waren niet toegankelijk omwille van de strikte veiligheidsmaatregelen die waren getroffen. Onder de 2.000 mensen die op 19 september aanwezig waren op de dienst in Westminster Abbey bevonden zich immers ongeveer 100 presidenten en staatsleiders, waaronder de Amerikaanse President Joe Biden, de Franse President Emmanuel Macron, de Canadese Eerste Minister Justin Trudeau en vele vele anderen. Een nachtmerrie voor de veiligheidsdienten die ongetwijfels overuren moesten draaien. Meer dan 8.000 politieagenten van overal in het land en 6.000 militairen moesten in Londen zorgen voor de goede orde.

En dan hebben we het nog niet over de logistiek gehad: toiletten, vuilnisbakken, water, enz. ... voor die duizenden mensen die naar Londen waren afgezakt en die netjes met een festivalbandje om de arm in de kilometers lange rij stonden om de Queen een laatste eer te bewijzen. Over het kostenplaatje zullen we het dus maar niet hebben, al staat het vast dat het alles samen om ettelijke miljarden moet gaan. We dachten stiekem toch dat de ROI vast goed meevalt toen we zagen hoe eensgezind de verdeelde Britten voor één keer waren...

Het draaiboek voor haar begrafenis had koningin Elizabeth jaren geleden al zelf mee uitgewerkt. Zoals het een megaproductie betaamt was alles tot in de details vastgelegd, in samenspraak met de Queen zelf. Ze wilde absoluut vermijden dat haar begrafenis saai zou worden of te lang zou duren! Eén ding is zeker:gevoel voor humor had ze wel, die Elizabeth.

---

Foto: https://www.royal.uk/state-funeral-her-majesty-queen-0

Ander nieuws

image
Studenten kiezen opnieuw voluit voor de eventsector

6 oktober, 2022

Na twee moeilijke coronajaren herleeft de eventsector, zowel B2C als B2B. U...
image
Nieuwe werkloosheidsregeling voor kunstwerkers

4 oktober, 2022

In 2024 wordt het huidige "kunstenaarsstatuut" vervangen door het kunstwerk...
image
Ook jij en je bedrijf kunnen deze herfst bomen planten

4 oktober, 2022

De herfst is aangebroken en dus is het weer tijd voor boomplantacties. Die ...
image
Boem paukeslag, het KMSKA is weer open!

29 september, 2022

Met een tweedaags stadsfestival vol muziek, dans en animatie werd de feeste...
image
Gelukkige 20ste verjaardag, OneTec!

26 september, 2022

Twee jaar corona gooiden roet in het eten, maar deze maand kon BESA member ...
image
Kom naar Echo22 en krijg een deel van je ticket terugbetaald door BESA

21 september, 2022

Het programma van Echo22 is gekend! Alles wat belangrijk is voor de toekoms...
image
De begrafenis van de Queen: het event van de eeuw

20 september, 2022

De begrafenis van Koningin Elizabeth was zonder twijjfel het grootste evene...
image
Worden single use bekers op events in Vlaanderen vanaf 2023 verboden?

19 september, 2022

Vanaf 2023 zouden single use drankbekers niet meer toegestaan zijn op event...