Brede cultuur- en eventsector vraagt in open brief om boodschap van hoop

Brede cultuur- en eventsector vraagt in open brief om boodschap van hoop

vrijdag 17 december 2021

Overleg Kunstenorganisaties (oKo), De Federatie, cult! netwerk cultuurhuizen, Lokale Kunstenoverleggen, De Muziekgilde, Event Confederation en Live Sector Overleg richten zich tot beleidsmakers op de vooravond van een nieuw Overlegcomité. Lees de open brief hier.

Beste Beleidsmakers,

Met de eindejaarsperiode voor ogen heeft de cultuur- en eventsector zeer dringend een boodschap van hoop nodig op het volgende overlegcomité. Al 21 maanden leven wij met beperkende maatregelen en ondertussen is de opgelopen schade niet meer te overzien. Niet alleen economisch zijn de klappen enorm aangezien alle financiële reserves er allang doorheen zijn, ook mentaal zorgt het jojo-beleid voor moedeloosheid bij artiesten, organisatoren, toeleveranciers, vrijwilligers... toegewijde mensen die hun veerkracht meer dan bewezen hebben. De vele tienduizenden mensen die actief zijn in onze sectoren verdienen beter. Bovendien constateren we een dramatische leegloop van talent, en horen we alarmerende berichten van mensen die in de armoede terechtkomen. Het zou jammer zijn dat een sector die zoveel licht en geluk biedt volgend jaar amper terug kan opstarten.

Met aandrang vragen we het volgende:

  • Zo snel mogelijk een correctie op de vorige onnodige capaciteitsbeperking van 200 personen aangezien de virologische impact van deze maatregel volstrekt verwaarloosbaar is. Concreet betekent dit zo snel mogelijk (ten laatste begin januari) terugschakelen naar volle, zittende capaciteit met mondmasker en CST.
  • Zo snel mogelijk opnieuw bepaalde georganiseerde (vrijwilligers)activiteiten mogelijk maken, die in een veilige context kunnen worden opgezet.
  • Nu al een uitspraak dat als de toestand in de ziekenhuizen het toelaat en er terug voldoende capaciteit op ICU is, onze zalen weer op volle staande capaciteit open kunnen op 21 januari en verenigingen opnieuw volledig aan de slag kunnen.
  • Samen werken aan een HAALBARE en WERKBARE barometer voor onze sector, waarin samen beslist wordt waar en in welke fase bepaalde verdedigingsmechanismen (CST/CST+/2G – mondmaskers – ventilatie – enkel statisch – testen - …) kunnen ingezet worden, zodat de capaciteiten hoog genoeg kunnen blijven om rendabel te werken.
  • Versnellen van de boosterprikstrategie zodat de druk op de zorg afneemt en onze activiteiten terug binnen een werkbaar en rendabel kader kunnen georganiseerd worden.

SAMEN komen we eruit.

De vele werkende mensen in onze sector (artiesten, techniekers en andere cultuur- en eventwerkers) zijn al 21 maanden solidair in de inspanning voor de zorg. Wij willen zeker nog verder meedenken in het beheersen van de pandemie, maar de sector voelt zich leeggezogen: wij willen niet langer als gevaarlijk bestempeld worden, niet langer gestigmatiseerd worden. Wij eisen een evenwichtige en niet langer disproportionele behandeling.

Daarom meer dan ooit: geef ons ook een boosterprik, een booster van energie en hoop. Zorg ervoor dat wij die energie, dat zo aanstekelijke plezier en verstrooiing, die ontroering, die ontmoeting... terug aan ons publiek kunnen overdragen.

Wij zorgen vaak voor licht in de duisternis, geef onze mensen nu ook een licht aan het einde van de tunnel.

U kan dat.

Ondertekend,

Overleg Kunstenorganisaties (oKo), De Federatie, cult! netwerk cultuurhuizen, Lokale Kunstenoverleggen, De Muziekgilde, Event Confederation en Live Sector Overleg

---

Photo: VI.BE

Ander nieuws

image
User experience optimalisering bij virtuele en 3D events: oproep deelname eventbedrijven begeleidingsgroep

6 december, 2023

De expertisecel Immersive Art & Entertainment van Hogeschool PXL wil de erv...
image
Sociale hervorming voor kunstwerkers: artistiek-technische functies eindelijk erkend

6 december, 2023

Vanaf 2024 vervangen het kunstwerkattest en de kunstwerkuitkering definitie...
image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...