Boem paukeslag, het KMSKA is weer open!

Met een tweedaags stadsfestival vol muziek, dans en animatie werd de feestelijke opening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen extra luister bijgezet. Meteen één van dé evenementen van het jaar in de koekenstad. En aan dat paradepaardje werkten een heleboel BESA members mee.

Het Antwerpse museum bleef meer dan 11 jaar dicht voor grondige verbouwings- en uitbreidingswerken. Niet alleen werden de bestaande zalen gerestaureerd, het museum kreeg er een nieuwe, hagelwitte vleugel bij zodat het nieuwe KMSKA maar liefst 50% groter is dan voordien. Het museum huisvest meesterwerken van internationale kleppers als Rubens, Ensor en Fouquet in fenomenale decors, met als topstuk de beroemde ‘Madonna’ van Fouquet die meteen ook als één van de visuele aandachtstrekkers werd gebruikt tijdens het openingsweekend.

Om de opening te vieren werd een groots stadsfestival op poten gezet door event agency Sylvester Events, met een schitterende openingsshow  en het hele openingsweekend lang doorlopend concerten en voorstellingen binnen in het museum, op het museumplein en in de tuinen. Wie ondertussen nog niet weet dat het KMSKA  opnieuw open is, bracht het afgelopen weekend door op een andere planeet.

Je dient statistics, marketing cookies te accepteren om deze content te kunnen bekijken.

Het evenement was een huzarenstukje van een geweldig team waaronder ook een heleboel BESA members:

360 Solutions (stewards), ACEG (keuringen), Agent Orange (stage management), Ampli (geluid & licht),  Birgit Walraet (algemene organisatie), Coverflooring (tapijt), Crackerjack (site management), GSV Verhuur (sanitair), ML Event Logistics (stagehands), On-Site Group (crash barriers), Roadrunner (vloerbescherming), S-Kwadraat (regie), Stageco (layerstructuren), The Powershop (stroomgroepen), To B-Seen (veiligheidscoordinatie), Trimex (technische directie), Team Service Security (security agenten), Walkies4Events (walkies).

De programmatie van het openingsfestival bracht een eclectische mix van muziek, dans en theater, zowel klassiek als modern, die wonderwel bleek te werken. Grote Antwerpse kleppers zoals het Antwerp Symphony Orchestra of de Koninklijke Balletschool maakten hun opwachting, maar ook de artiesten waarmee het museum samenwerkt zoals Stef Kamil Carlens, Admiral Freebee, Jaouad Alloul, Joffrey Anane, Ikraaan en Het Zesde Metaal. 2many DJ’s sloten zaterdagavond af met een exclusieve DJ-set die het hele plein vol liet lopen.

2many DJ’s laten het museumplein vol lopen

En dan hebben we het nog niet gehad over de hartverwarmende Ensorparade van Theater Stap, de majoretten van Majoretski en de 200 zingende kinderen van Zuidgeluid die gegarandeerd voor een positieve vibe op het museumplein zorgden. In totaal kregen meer dan 1.000 muzikanten, zangers en dansers hun kans om te stralen op het grote podium!

Dat podium van 20m x 10m werd over de trappen aan de voorzijde van het museum gebouwd, met een balletvloer en een speciaal voor de gelegenheid gemaakte transparante overkapping die ten allen tijde de grootsheid van het nieuwe museum tot zijn recht liet komen. Zeker ‘s avonds vormde het gebouw een adembenemende backdrop met zijn uitgelichte gevel.

Artists in Residence concert (Stef Kamil Carlens, Admiral Freebee, Jouad Alloul, Ikraaan) – zaterdag 24/09.
Het Zesde Metaal – zondag 25/09.

Er werden ook vijf topwerken uit de collectie uitgekozen die je overal op het terrein zag terugkomen – op de sidewings van het podium, op vlaggen, kussentjes, wimpels, op de grote videoschermen, enz. … – samen met de baseline van het museum, geniaal door zijn eenvoud: wij delen schoonheid. Ook het kleurenpallet van het meubilair werd afgestemd op de uitgekozen kunstwerken. Er werd immers getracht om het museum en haar schitterende collectie zoveel mogelijk naar buiten te brengen. Het resultaat zorgde voor een gezellige en intieme sfeer die door het Antwerpse publiek duidelijk werd gesmaakt.

Photos by Birgit Walraet