BESA Werkgroep in de kijker: MVO/Ecologie

BESA Werkgroep in de kijker: MVO/Ecologie

vrijdag 07 mei 2021

Deze maand hebben we het over de werkgroep MVO/Ecologie. Deze werkgroep werd in 2016 opgericht onder impuls van Tia Broodcoorens en buigt zich over duurzaamheid op events. BESA wil bedrijven actief in onze sector helpen om zo duurzaam mogelijk te handelen. We vroegen aan Tia waarom dat zo relevant is voor onze sector.

Wat doet de werkgroep MVO/Ecologie precies?

In de werkgroep MVO/Ecologie buigen we ons over duurzaamheid op events. Hoe kan BESA bedrijven actief in evenementen helpen om zo duurzaam mogelijk te handelen. Dat is een thema dat tegenwoordig zeer hoog op de agenda staat. Ja, ook in coronatijden. De klimaatverandering, de stikstofproblematiek, de zomerse waterschaarste ... dat zijn allemaal dingen die op ons af komen en waar ook wij met onze eventbedrijven onze verantwoordelijkheid moeten in opnemen. Maar MVO is meer dan dat. Denk aan de 3 P’s: people, planet, profit. Het gaat om verantwoord ecologisch én sociaal duurzaam werken binnen onze sector.

Hoe doen jullie dat?

Veel bedrijven weten gewoon niet hoe ze eraan moeten beginnen. Daarom willen we er in de eerste plaats voor zorgen dat de informatie hierover bij de basis geraakt. We hoeven het warme water helemaal niet uit te vinden. Er zijn al heel wat initiatieven op lokaal tot internationaal vlak. Die hebben we op een rijtje gezet op de website van BESA. Behalve inventariseren wat er al bestaat, willen we ook informatie uitwisselen met gelijkaardige werkgroepen van onze collega’s van andere federaties, zoals STEPP bijvoorbeeld, maar ook met de academische wereld en andere koepelorganisaties zoals VOKA en Unizo.

Kan iedereen hieraan beginnen?

Jawel. Het hoeven ook niet altijd grote dingen te zijn. Iedereen denkt bij duurzaamheid meteen aan dingen als herbruikbare bekers of gescheiden ophaling op de grote festivals, maar zelfs als kleine eventleverancier of freelancer kan je stappen nemen naar duurzaam ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van digitale facturen in plaats van op papier, het plaatsen van een waterfonteintje en herbruikbare drinkbussen, carpoolen voor personeel of kiezen voor fairtrade koffie. Dat zijn dingen die voor iedereen haalbaar zijn. Met onze werkgroep willen we aan alle bedrijven uit onze sector tools aanreiken die hen toelaten om op hun niveau aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen. Er bestaan al heel wat actielijsten en checklists waar je al direct mee aan de slag kan. Die hebben we ook op de BESA website gezet (onder inventarisatie ECO, noot van de redactie).

En de toekomst?

Die belooft druk te worden! Zo werken we bijvoorbeeld aan een ECO Charter voor de leden van BESA. Durzaamheid is een blijver en zal zeker nog aan belang winnen. Bedrijven hebben er dus alle belang bij om hier aandacht aan te besteden. Bovendien willen we hiervoor ook samenwerken met de Event Confederation. Onze werkgroep zal zeker vertegenwoordigd zijn in de nog op te richten werkgroep Ecologie binnen de Event Confederation. Daar ligt zeker ook werk op de plank! We willen dus ook graag oproepen om hier mee de schouders onder te zetten. Ben je geïnteresseerd om mee te werken aan duurzame events, dan ben je meer dan welkom om binnen onze werkgroep mee na te denken over hoe die zo duurzaam mogelijk georganiseerd kunnen worden.

BESA heeft verschillende werkgroepen die zich buigen over allerhande topics die relevant zijn voor de eventsector. Wil jij ook graag je steentje bijdragen in één van de BESA werkgroepen? Klik dan hier voor meer info.

---

Photo by Riccardo Annandale on Unsplash

Ander nieuws

image
WICREATIONS wint de TPi Green Award

27 maart, 2024

WICREATIONS won de Green Award op het jaarlijkse industriefeest van TPi, he...
image
Veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren

27 maart, 2024

Er worden meer en meer events georganiseerd waarbij opblaasbare structuren ...
image
Het Federal Learning Account

26 maart, 2024

Op 1 april 2024 wordt de Federal Learning Account (FLA) ingevoerd, een onli...
image
Geen plek voor pesten, intimidatie of discriminatie: 10 principes voor een veilige en inclusieve werkomgeving

21 maart, 2024

21 maart staat wereldwijd in het teken van verdraagzaamheid en de strijd te...
image
Opleiding BA4+BA5-Elektrische risico’s voor Event Suppliers: LAST CALL!

20 maart, 2024

Wil je nog graag je attest BA4+BA5 halen om veilig te kunnen werken in de b...
image
Nieuwe CAO rond versoepeling arbeidsduur voor PC 126 getekend

18 maart, 2024

Dat er een nieuwe CAO voor PC126 aan kwam wisten we al. Daarin wordt een ve...
image
Grondlegger van cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

18 maart, 2024

Frans Bevers, de grondlegger van het alomgekende cateringbedrijf Bevers & B...
image
Event Confederation Academy: een schat aan informatie voor en over de eventsector

17 maart, 2024

Eén van de doelstellingen van de Event Confederation is het voorzien van k...